ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

seperator

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, το οποίο εξελέγη κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες (Νοέμβριος 2017) απαρτίζουν οι

Ιωάννης Γιαννίδης

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ομότιμος Καθηγητής Νομικής
Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

igiannidis@iglawfirm.gr

Ο Ιωάννης Γιαννίδης γεννήθηκε το Μάρτιο του 1950 στον Πειραιά. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική Σχολή του Ludwig-Maximilians Universität στο Μόναχο της οποίας έγινε διδάκτωρ (dr. iur) το 1977. Από το 1980, αρχικά ως επιμελητής, δίδαξε στη Νομική Σχολή Αθηνών μέχρι και το 2017, οπότε απεχώρησε ως ομότιμος Καθηγητής. Κατά τα έτη 1983 – 1985 εργάσθηκε ως επιμελητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχει διατελέσει μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών (Ποινικού Κώδικα – Κώδικα ποινικής Δικονομίας και ειδικών ποινικών νόμων) του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μέλος πολλών Εθνικών και Διεθνών επιστημονικών Ενώσεων. Από το1985 ασκεί αδιαλείπτως το δικηγορικό λειτούργημα. Πρόεδρος της εταιρείας εξελέγη το 2015 σε αναπλήρωση του αποχωρήσαντος Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Νικολάου Ανδρουλάκη και επανεξελέγη στις αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2017.

Γεώργιος Δημήτραινας

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Επίκουρος Καθηγητής
Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου
Πανεπιστημίου Θράκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1967). Πτυχίο (1990), Μεταπτυχιακές σπουδές (1992) και Διδακτορική Διατριβή (1996) Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίκουρος Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Θράκης και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης στο  Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στην Εθνική Σχολή Δικαστών καθώς και μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Νομικών Βορείου Ελλάδος. Από το 2009 μέχρι σήμερα συμμετείχε σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (Σχέδιο Νέου Ποινικού Κώδικα κ.ά). Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες, άρθρα και παρατηρήσεις στον νομικό τύπο, ιδιαίτερα στο πεδίο των νόμων για τη φοροδιαφυγή και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Έχει βραβευτεί από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων με το βραβείο Τσιριμώκου (2007), από το Δ.Σ.Α. με το τιμητικό διακριτικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (2010) και από το Δ.Σ.Π. με το τιμητικό διακριτικό του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (2010)

Θεοχάρης Δαλακούρας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α’

Καθηγητής Νομικής Σχολής
Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
Θράκης

Ο Θεοχάρης Ι. Δαλακούρας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1957 στην Κομοτηνή. Σπούδασε νομικά στο ΔΠΘ και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολωνίας της Γερμανίας (Dr. Juris). Είναι Καθηγητής του Ποινικού Δικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, όπου υπηρετεί από το 1989, έχοντας συγγράψει ως τώρα τέσσερις εκτενείς μονογραφίες και πληθώρα διδακτικών βιβλίων, νομικών βοηθημάτων και επιστημονικών μελετών σε θέματα των ποινικών επιστημών. Ταυτόχρονα είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και από το 2011 διευθυντικό μέλος της δικηγορικής εταιρείας «Θ. Ι. Δαλακούρας και συνεργάτες». Έχει τιμηθεί με σημαντικές ευρωπαϊκές υποτροφίες, συμμετέχει επί σειρά ετών σε νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διδάσκει στο Επιμορφωτικό Τμήμα της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και είναι μέλος πολλών επιστημονικών και πανεπιστημιακών επιτροπών.

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β’

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου

Ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος είναι Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (1971-1975) και κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ποινικό δίκαιο από την Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει πρόεδρος των εταιρειών προστασίας ανηλίκων Ναυπλίου και Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και σε εκείνες για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Σωφρονιστικού Κώδικα. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εισαγγελέων από το 1990 και διετέλεσε πρόεδρος αυτής κατά τα έτη 2010-2012.  Έχει δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές εργασίες στο ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο σε έγκυρα νομικά περιοδικά. Είναι διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Αλέξανδρος Δημάκης

ΤΑΜΙΑΣ

Επίκουρος Καθηγητής Νομικής
Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Αλέξανδρος Δημάκης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Hans Joachim Hirsch, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Δικαίου (1992). Ακολούθως πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ποινικό Δίκαιο και τη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Queen Mary College. Το 2003 εξελέγη Λέκτωρ και στη συνέχεια Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ.Α. Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (Internationaler Beirat) της Ενώσεως για την Υποστήριξη του Ινστιτούτου Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (Verein zur Förderung des Instituts für Strafrecht und Strafprozessrecht der Universität zu Köln). Διετέλεσε μέλος Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και εισηγήσεις σε συνέδρια καθώς και πλήθος δημοσιεύσεων με αντικείμενο ζητήματα του  Ποινικού Δικαίου.

Μαρία Καϊάφα Γκμπάντι

ΜΕΛΟΣ

Καθηγήτρια Νομικής
Σχολής Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι είναι διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Georg-Augusta Universität zu Göttingen (1981), διορίστηκε Λέκτορας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1984, όπου και υπηρετεί από το 1996 ως Καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου. H M. Kαϊάφα-Γκμπάντι είναι σήμερα Διευθύντρια του «Εργαστηρίου για τη Μελέτη της Διαφάνειας, της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος» της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ίδιας Σχολής, Διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, Ιδρυτικό Μέλος του ΕυρωπαΙκού Ακαδημαϊκού Δικτύου «Εuropean Criminal Policy Initiative- Global», Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Law Institute που εδρεύει στη Βιέννη, Μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Νομικής Σχολής της Βιέννης, Μέλος της Επιτροπής Ειδικών για την Ευρωπαϊκή Αντεγκληματική Πολιτική που έχει συσταθεί από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δ. Τσάτσου του Πανεπιστημίου του Hagen, καθώς και Πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής. Χρημάτισε επίσης μετά από σχετικές διακρίσεις επισκέπτρια καθηγήτρια ή ερευνήτρια σε διάφορα Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού (: Harvard Law School/MA-USA, Νομικές Σχολές Göttingen, Frankfurt am Main, Heidelberg, Würzburg/DE,  Cluster of Excellence „Normative Orders“-Frankfurt am Main/DE, Forschungskolleg Humanwissenschaften-Bad Homburg/DE) και έχει εκτελέσει διάφορα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Νικόλαος Λίβος

ΜΕΛΟΣ

Επίκουρος Καθηγητής Νομικής
Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Νικόλαος Δ. Λίβος είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αποτελεί μέλος ΔΕΠ από το έτος 1993 μέχρι σήμερα (Τομέας Ποινικών Επιστημών). Γεννήθηκε στην Πάτρα  το έτος 1954 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwig της πόλεως Freiburg im Br., όπου και εξεπόνησε την διατριβή του επί διδακτορία στο Ινστιτούτο για το Αλλοδαπό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο Max Planck υπό την επίβλεψη του Διευθυντή του, καθηγητή Hans-Heinrich Jescheck. Έχει επανειλημμένα εργασθεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck με υποτροφίες της Εταιρείας Max Planck και έχει εκπονήσει 2 μονογραφίες και περισσότερες από 40 μελέτες στον νομικό τύπο της Ελλάδας και της Γερμανίας και σε συλλογικά έργα, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 Σχόλια ή Παρατηρήσεις στην νομολογία των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων. Έχει επίσης μεταφράσει από τα Γερμανικά και τα Αγγλικά πολλά επιστημονικά άρθρα ποινικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης σημαντικά φιλοσοφικά (Adorno), κοινωνιολογικά (H. Willke) και λογοτεχνικά έργα (Thomas Mann, Hermann Broch). Έχει συμμετάσχει είτε ως Πρόεδρος είτε ως μέλος σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (μεταξύ των οποίων και σε εκείνες για την σύνταξη του νέου Ποινικού Κώδικα), έχει επανειλημμένα εκπροσωπήσει την χώρα σε διεθνείς οργανισμούς (Βρυξέλλες, Χάγη, Βιέννη, Ουάσιγκτον) και έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε διάφορα Υπουργεία. Από το έτος 1990 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ποινικά Χρονικά. Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών. Παράλληλα ασχολείται ως δικηγόρος σε επιλεγμένες ποινικές υποθέσεις με κύριο αντικείμενο το οικονομικό έγκλημα.

Αγλαΐα Λουρδή

ΜΕΛΟΣ

Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής
Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών

Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε, και στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Georg – August του Göttingen Γερμανίας, όπου και εκπόνησε την διδακτορική διατριβή της  υπό την επίβλεψη του καθηγητή Hans-Ludwig Schreiber στο Ποινικό Δίκαιο. Έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτιδα στην έδρα Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1995 εξελέγη Λέκτορας και το 2014 Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στον Τομέα Ποινικών Επιστημών του Νομικού Τμήματος της Σχολής ΝΟΠΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει κατόπιν προσκλήσεως, ως επισκέπτρια καθηγήτρια (Gastprofessorin) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Georg – August στο Göttingen ενώ έχει αναλάβει κατά το παρελθόν την διδασκαλία ποινικών μαθημάτων στα γερμανικά για τους φοιτητές του προγράμματος Erasmus, ενώ από το 1995 συμμετέχει ενεργά στην διδασκαλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων του Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Διδάσκει Ιατρικό Δίκαιο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει αναλάβει την (συν)διδασκαλία του μεταπτυχιακού μαθήματος «Δίκαιο της Υγείας» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει συμμετοχή στην μόνιμη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες και πολλά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και γερμανικά νομικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια θεμάτων ιατρικού ποινικού δικαίου σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω, εγγεγραμμένη στα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Βασίλειος Πετρόπουλος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δ.Ν. Δικηγόρος

Ο Βασίλειος Πετρόπουλος γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1980. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου (2005) και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (2008), και διδάκτωρ επί υφηγεσία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου (2010). Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο ινστιτούτο Cegla της Νομικής Σχολής Buchmann του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Από το 2010 είναι επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. Πατρών από 2003, και εξελέγη στο δ.σ. της εταιρείας κατά τις αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2017.